Lipeä ja öljy

Nyt on tuvan lattia melkein kokonaan öljytty ja kokonaan lipeöity. Lipeähän levitetään yleensä yhden kerran ja öljy sitten kahteen kertaan. Meillä jouduttiin tekemään kaikki pikkuisen osissa, mutta oikeastaan se ei tässä työmenetelmässä haittaa, eikä oikeastaan haittaa minuakaan. Lähinnä olen ajatellut polviani ja selkääni, jotka ovat olleet koetuksella. Lattiapinta-alaa on n. 45m2, joten sitä konttailua oli aika paljon. Tulevaisuutta ajatellen ostin jo puuvartisen pehmeähkön juuriharjan, jotta voin sitten kuurailla lattiaa huivi päässä ja lauleskella samalla tyytyväisenä. Eikä tarvitse konttailla!

Homma lähti siitä, että lattialankku hiottiin ensin. Se hoidettiin ihan kotikoneilla, koska ei haluttu siitä liian sliipattua, eikä liian tasaista. Tämän jälkeen se imuroitiin hyvin ja pyyhittiin kuivalla liinalla. Luulenpa, etten saanut kaikkea hiontapölyä ihan kokonaan pois, mutta eipä se nyt tuntunut olevan mikään hirveä asia. Lipeän levitin kasvot suojattuna ihan tavallisella maalipensselillä. Ensimmäisessä lipeöinnissä tein arviointivirheen ja jätin lipeän levittämättä kunnolla loppuun asti, jolloin pinnalle jäi kuplia lipeästä. No, kuivuttuaan kuplat jäivät valkoisiksi rinkuloiksi lattiaan, joita sitten hyvillä mielin harjasin juuriharjalla pois. Onneksi en ollut lipeöinyt kuin kaksi kolmannesta :) Viimeisen kolmanneksen kohdalla en tehnyt tätä virhettä, vaan sudin lipeää niin kauan puuhun, ettei niitä kuplia jäänyt. Näin säästyin siltä hirveeltä kuivakuuraukselta. Eikä todellakaan ollut pitkävartista harjaa.

Tässä siis kuvaa niistä kamalista kuplista. Mur. Ja täytyy sanoa, että näytti kyllä hurjalta vetää lipeää tuohon kauniin vaaleaan lankkuun :)


Tässä seuraavassa kuvaa osittain kuivanneesta lipeästä.


Ja tässä sitten on jo aikalailla kuivunutta. Lipeän ainakin näiden minun ohjeideni mukaan pitäisi kuivua 8-10 tuntia, jonka jälkeen sen voi öljytä.


Tässä alkoi öljyämiskierros. Etualalla näkyy käsittelemätöntä lattiaa, seuraavana lipeöityä, sitten kertaalleen öljyttyä ja lopuksi toiseen kertaan öljyttyä. Kauimmaiset öljyt ovat vielä sellaisenaan lankussa, eli en ole vielä käynyt pyyhkimässä ylimääräisiä pois. Ylimääräiset öljyt pitää pyyhkiä 15-20 minuutin kuluttua. Tämän jälkeen lattiapinta on ihanan himmeä ja kuivahtaa myös nopeasti. Toisen öljykerroksen voi sutia jo parin tunnin jälkeen. Suopakuurauksen, joka on siis lattian hoitotoimenpide, voi tehdä parin viikon päästä öljyämisestä.  


Huomenissa on melkein koko lattian toiseen kertaan öljyäminen ja siinä se sitten onkin. Parin viikon päästä kuuraillaan!

- Sara


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintosita nähdä käytännössä kuinka tuo tehdään. Meille mietittiin, mutta lankkuja ei saatu hiottua riittvän hyvin. Oli helpointa vetää maalia päälle.

    VastaaPoista
  2. Mun mielestä me onnistuttiin tossa hiomisessa ihan hyvin (tai siis mies onnistui), lipeöinti ja öljyn levittäminen oli helppoa ja eikä rätit tai muut pyyhkimisliinat takerru mihinkään kohtaan kiinni. Eikä tosiaan haluttu kuitenkaan isoa konetta hiomaan. Mutta muutaman viikon kuluttua sitten näkee ihan lopullisen (tai tämänhetkisen lopullisen) tuloksen. Kivaa!

    VastaaPoista