Jätteen välisijoitusta

Meillä on tänä päivänä omassa kunnassa mahtavat edellytykset jätteiden lajittelulle. Me ollaan myös yritetty kompostoida niin kauan kun ollaan täällä asuttu. Vaihtelevalla menestyksellä. Lapsuudenkodissani on ollut melkein aina komposti ja täällä mummulassakin kaikki ruokajäte laitettiin laskiämpäriin, joka oli keittiössä roskiskaapissa (siellä ei siis ollut muuta kuin se ämpäri ja vielä hienolla mekanismilla, jossa oli oven alareunaan liitetty hylly, jossa ämpäri oli). Joten edellytyksiä aktiiviselle ja toimivalle kompostoinnille siis löytyy. Mutta olen kyllä uskomattoman laiska tyhjentämään sitä kompostiämpäriä kompostiin! Aina ajattelen, että nyt vien sen joka toinen päivä jne. Mutta yleensä vien sen sitten, kun mies huomauttelee useista kompostiämpärin lisäksi täyttyneistä kipoista ja kattiloista tiskipöydällä. Hyi minua. No se komposti ei aina toimi niin hyvin kuin pitäisi.

Mutta siitä kunnan jätteenlajittelusta. Se sijaitsee parinsadan metrin päässä meistä ja siellä on energiajätteen välisijoitusastia! En ehkä ole mistään jätteenlajittelumuodosta ollut koskaan niin onnellinen, kuin kyseisestä.  Joka kerta kun laitan inhottavia muovilaatikoita, joita kannan kaupasta kotiin, energiajätteeseen menevään pussiin, tunnen voimakasta iloa. Tämän lajittelusysteemin vuoksi meillä tulee oikeastaan vain vaippajätettä (vielä vähän aikaa) tavalliseen sekajätteeseen. Mutta sitten kun vaipat loppuu, niin meillehän ei tule jätettä ollenkaan! Haaveilen siitä, että meille tulisi niin vähän jätettä, että olisi kannattavaa viedä jätteet kerralla kaatopaikalle omalla kustanteella. No, se nyt jää sitten nähtäväksi.

Vaikka tämä lajittelu lämmittää sydäntä, niin ongelmia muodostaa meillä tämänhetkinen lajittelupisteemme kotona. En edes viitsi vaivautua kuvalla näyttämään miltä se tällä hetkellä näyttää, koska se tuottaa vilunväristyksiä minullekin. Meillä on roskakaapissa roskaämpäri ja kompostiämpäri ja sitten keittiössä kahden tuolin selkänojassa roikkuu neljä muovipussia. Yksi pussi lasille, yksi metallille, yksi energiajätteelle ja yksi tyhjille pulloille/tölkeille. Ai niin ja tällä viikolla keräsin mehutölkkejä yhteen kassiin kun niitä tuli poikkeuksellisesti viime viikolla. Poltettavat roskat me poltetaan.

Uuteen keittiöön meille tulee kuusi jäteastiaa kahteen eri roskiskaappiin. Eli omat astiat energiajätteelle, sekajätteelle, lasille, metallille, kompostijätteelle ja tyhjille pulloille. Se on hienoa!


                                                       Tässäpä tuliteriä roskasankoja :)- Sara

4 kommenttia:

 1. Kylläpä olen minäkin iloinen puolestasi tuosta sinun uuden keittiösi "ekokeskuksesta". Se on juuri sellainen, jollaista olen itsekin haaveillut meidän keittiöön perinteisen kahden (ulosvedettävässä kelkassa) olevan tyhjennettävän muoviastian tilalle. Mutta se osa keittiöremppaamme ei ole vielä ajankohtainen, koska (huokaus) vanhat kaapistot välttävät vielä - ja lattiaremppa on akuutimpi kiireellisyyslistalla...

  VastaaPoista
 2. En voi kyllä minäkään muuta olla kuin äärettömän onnellinen tuosta "ekokeskuksesta" (sehän se onkin!), vaikka tuntuu hölmöltä näinä päivinä olla onnellinen näinkin materialistisesta asiasta :( Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle Maltze!

  VastaaPoista
 3. Lajittelu ja kierrätys on hieno asia. Joka huushollissa siihen tuo omat ongelmansa varmaan tilanpuute. Hienolta näytää tulevaisuus tuon asian suhteen:) Kyllä se helpottaa arkea ja on siksi iso ja tärkeä asia!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Hyvä Mieli! Luulen todella osaavani arvostaa tuota jätehommaa näiden muovipussijärjestelyjen jälkeen :)

  VastaaPoista