Kuva-arvoituksia

Menneinä päivinä olen kuopinut puutarhaa ja vallan yllättynyt. Luulin, että kamalimmat rikkaruohot kukkamaalla (jota yritän epätoivoisesti joka vuosi pienentää) ovat voikukka ja juolavehnä. Voikukka siksi, että sitä on niin paljon ja niiden juuret ovat ainakin meidän kukkamaalla jotain aivan megalomaanista. Juolavehnä taas on kamalan näköistä ja on levinnyt viime kesän aikana kukkamaalla hirveästi, mutta toisaalta sen kitkeminen on jopa aika terapeuttista. Sitä on oikeastaan aika ihanaa nyhtää maan alta pitkinä soiroina... Mutta sitten. En muistanutkaan edelliseltä kesältä tätä tuttavuutta, jonka nimeä en tiedä. Ulkonäöltä muistin tämän kamaluuden heti, kun lapioni tuonne kukkamaalle iskin. Eli kysymys on vähän voikukan näköisestä alkulehdestä, joka kuitenkin kasvaa kesän edetessä piikikkääksi ja voi tulla ihan melkein metrin korkuiseksi, jos sitä ei nyhdä pois. Juuret ovat hyvin vaaleita, hyvin pitkiä ja hyvin helposti katkeilevia. Eli hyvin vaikeasti kitkettäviä.

Alla olevassa kuvassa on tätä onnetonta juurta (myös voikukka on eksynyt vasempaan laitaan). Tietääkö kukaan, mistä on kysymys?Sitten toinen arvoitus. Ei ilmeisesti ananas? Tämä kasvaa kummallisessa kuopassa puutarhassa aika keskeisellä paikalla ja olen ajellut surutta ruohonleikkurilla päältä. Se kasvaa joka vuosi uudelleen ja aina yhtä vihreänä. Nytkin se on jo n. 30cm korkea. Muistaakseni ei tee mitään kukkaa. Mikähän mahtanee olla?
Todistettavasti olen saanut myös kompostin plussalle :)
Nämä narsissit ovat jo osittain nupulla.
Ja raparperia pääsee pian jo käyttämään.
Nauttiikohan tästä keväästä joka vuosi enemmän?  

- Sara

7 kommenttia:

 1. Onko se rikka ohdake? Muistelisin että se on ihan vihonviimeinen kitkettävä. Voikukan kanssa se iso jalalla käytettävä rauta on ihan paras! Toimii ihan oikeasti.
  Raparperit on täälläkin jo suurina. Ja yhdyn tuohon mielipiteeseen, puutarhasta nauttii joka vuosi enemmän ja enemmän.

  VastaaPoista
 2. En muista, että tekeekö tuo rikkaruoho mitään kukkaa. Eikös ohdakkeeseen tule niitä liiloja palleroita? Ja voikukkarauta meillä on, mutta taisi olla ensimmäinen kesä täällä, kun innoissani sitä käyttelin ja hajosihan se. Pitäisköhän kuitenkin investoida uuteen?

  VastaaPoista
 3. Siellä ollaan jo paljon pidemmällä kasvussa, meillä ei näy kuin vasta vähän punaista raparpereissa. Mukvampi tuommoinen rikkaruoh kuin meidän jättiputket, mutta toivotaan että pääset eroon... tietty roundup suoraan lehdille siveltynä tappaa melkein kasvin kuin kasvin ja kun sivelee eikä sumuta, niin muut ympärillä pysyy hengissä, tokikaan en rounduppia käyttäisi kasvimaan lähellä.

  Niin ja sitäkin vielä, että mulla on sulle blogissani tunnustus:).

  VastaaPoista
 4. Eksyin blogiisi, jumahdin selaamaan sitä huolella läpi ja piti liittyä lukijaksi :)
  Itse vasta nyt pääsen ensimmäistä kertaa omaa pihaa kuopsuttamaan ja jos nautinto joka vuosi vain kasvaa, niin olen kyllä muutaman vuoden kuluttua jo lähes maaninen! :D
  Hyvää vappua, varmasti eksyn kaiman blogiin vieraisille uudestaankin!

  VastaaPoista
 5. Tuo ananas ;) näyttää kyllä ihan liljalta.
  Jos et ole aivan rikkamyrkkyvastainen, suosittelen minäkin tuota Kirsin mainitsemaa Rounduppia; se hävittää juuria myöten. Ohdakkeen ja takiaisen juuri on niin herkkä katkeamaan, että kitkemällä on vaikea saada kaikkea pois.
  -p-

  VastaaPoista
 6. Kiitos kamalan paljon kaikille kommenteista!
  Katja, nyt muistankin ohdakkeen ulkonäön ja se ei kyllä ole tuo. Takiainen vois ollakin lähempänä totuutta (eikös NIIhin tule ne liilat pallerot :))

  Kirsi, kiitos mahtavan paljon tunnustuksesta!! Onkin blogiurani ensimmäinen! Ehkä mä investoin siihen rounduppiin, ei ole kuitenkaan varsinaisesti kasvimaasta kysymys.

  Sara, tervetuloa lukijaksi! Mäkin olen nyt nelisen kesää luuhannut tuolla kukkamaalla ja ainoastaan lapset tuntuu välillä haittaavan kitkemistä :)

  Anonyymille, nyt kun sanoit, niin liljaltahan se näyttääkin. En ole tainnut antaa koskaan kasvaa kukkivaksi asti, koska se on niin keskellä ruohonleikkurin väylää. Jospa antaisinkin tänä vuonna sen kasvaa siihen asti kun kasvaa. Tosin mitkään muut liljat eivät ole tehneet vielä mitään vihreää, siksipä tuo tuntuu vähän kummalliselta. Taidanpa antaa kasvaa ja vaikka raportoida siitä täällä!

  VastaaPoista
 7. Meilläkin tuollaiset ananaksen näköiset vehreät tupsut osoittautuivat upeiksi oranssihehkuisiksi liljoiksi, jotka ovat vieläpä pikkuhiljaa leviämässä. Niitä on nyt jo kolme, neljä - aluksi niitä ilmaantui puolivarjoiseen rinteeseen pitkän heinän keskelle vain yksi. Katson, josko niitä vielä ilmaantuu lisää ja kun vihdoin saan haaveilemani perennapenkin aikaisiksi, siirrän ne sinne turvaan viikatteen leikkaavalta terältä...

  VastaaPoista