Valo

Hyvää loppuvuotta kaikille! Meillä oli ihanan rauhallinen joulu ihan perheen kesken. Jouluaamuna joulupuuron jälkeen koristelimme kuusen. Kuusi oli haettu perjantaina ja ehti sulaa yhden päivän. Tosin sulaminen tapahtui kuitenkin liian nopeasti ja kuusi varisteli neulasiaan jo koristeluvaiheessa. Tänä vuonna olen kunnostautunut huomattavasti paremmin edellisvuosiin verrattuna kuusen kastelijana ja olen muistanut antaa sille usein vettä. Jos sitä nyt ei ihan suoranaisesti huomaa, niin ainakin siitä tulee yllättävän hyvä mieli. Kuusi majailee meillä varmaankin uuteen vuoteen saakka ja sitten siitä on jo pakko luopua. Yleensä me yritetään jaksaa joulua loppiaiseen asti, mutta luulen, että tänä vuonna kuusi ei jaksa :) 

Valon määrän lisääntymisen huomaa hyvin täällä sisätiloissa. Meillähän ei ole mitään kovin tummia sisäpintoja, mutta sähkötyöt ovat edelleen sen verran kesken, että valon puutteen ja sen lisääntymisen (ja vähentymisen) ulkoilman mukaan huomaa koko ajan. Meillä on edelleen huoneita, joissa sähkötöitä ei ole tehty, vaan huoneissa on erilaisia valaistusratkaisuja. Havahduin ajatukseen, että me ei tarvita mitään huonekaluja mihinkään huoneeseen, mutta erilaisia valaisimia kyllä. 

Eniten valaistusta tarvitsisi tällä hetkellä meidän arkieteisemme. Meille tullaan sisälle suoraan tupaan ja kylmällä kuistilla on hyvä kattovalaisin, mutta jos haluaa etsiä lapsille eteisestä pipoja ja hanskoja, on auttamatta otsalampun varassa. Kaikki asiat sujuvat erittäin hyvin otsalampun kanssa, mutta eihän sekään nyt ole mikään erityisen lopullinen ratkaisu (vaikka erittäin hydyllinen onkin)

Valaistusta Kappelin tyyliin.


Valaistusta on tietysti ihan hyvä miettiä asumisen ohella, koska silloin tietää tarkasti, mihin sitä valaistusta erityisesti tarvitsee. Olemme panostaneet aika paljon valaisimiin, jotka eivät tuota yleisvaloa, vaan kohdistavaa valoa. Yleisvalo on silti myös tarpeellinen. Ruokapöydän päällä meillä on Artekin valaisimet, jotka valaisevat ihanasti vain ruokapöytää. 


Joulun aikaan valaistusta on eri tavalla tietysti jouluvalojen ja kynttilöiden myötä. Toisaalta niitä valoja ei tule ikävä, kun valo lisääntyy ulkona koko ajan :)

Kauniita ja kuuraisia loppuvuoden päiviä toivotellen,  - Sara


3 kommenttia:

 1. Eilen juuri Iskän kanssa puheltiin että ihan selvästi on valoisan aika pidentynyt jo - ihanaa! On hienoa huomata että näinkin etelässä vuodenaikojen mukaiset vaihtelut on niin suuria.

  Meillä on myös eteisen valaistus täysin retuperällä, Iskä on kyllä jo upotettaville halogeenivaloille tehnyt reijät kattopaneeliin (ja ne valaisimetkin on pussissa odottamassa) mutta jotenkin ei ole saatu aikaiseksi tilata sähkömiestä niitä asentamaan - ehkä siksi, etten tykkää noista halogeeneistä...mutta pitänee kai silti soittaa asentaja paikalle, tilanne on ollut tällä tolalla jo pari vuotta. Nyt eteisen katosta roikkuu sellainen roikkalamppu :)

  VastaaPoista
 2. Kuusen kanssa samanlaista ongelmaa. Mutta toisaalta kuusi tuoksuu tänä vuonna ihan huumaavan voimakkaasti. Ihan hyvä :)
  Valaistus on mun mielestä vanhan talon vaikeimpia asioita.

  VastaaPoista
 3. Roikkalappuja meilläkin on siellä täällä :)

  Kuusi tosiaan tuoksui ekat päivät ihan valtavan voimakkaasti, ihana tuoksu! Ja vanhan talon valaistus, se on tosiaan hankala homma. Kukaan ei tule pyytämättä tekemään valaistussuunnitelmaa ja toisaalta, enpä kamalampaa valaistusta voisi vanhaan taloon kuvitellakaan, kuin vaikka nykypäivän päivänvalolamput...

  VastaaPoista