Leipää ja leipää

Olen (ja muutkin täällä kotona) havahtunut siihen, että meidän perheessä kuluu leipää ihan hirveän paljon. Minä en syö sitä oikeastaan ollenkaan, mutta meidän kolme tytärtämme saavat upotettua sitä johonkin ihan tuhottoman paljon. Yritän vahtia, että ruoka-aikana syödään ruokaa. Harvemmin silloin on edes leipää tarjolla. Aamuisin leipää menee lapsilla ehkä viipale/lapsi, mutta jotenkin sitä vaan kuluu. Meillä myydään kaupoissa hervottoman hyvää Ullan pakarin leipää, jota silloin ostan kun haluan tuoda vaaleaa leipää kotiin. Muuten yritän tuoda ruispohjaista tuotetta.

Olen ollut todella laiska leivän leipoja, jotenkin se on mielestäni ollut ihan todella aikaavievää ja vaivalloista puuhaa. No, aikaavievyys ja vaivalloisuus saivat ihan uusia ulottuvuuksia, kun löysin reseptin ranskalaisesta maalaisleivästä, joka tehdään hapanjuureen. Olin ottanut reseptin talteen luultavasti Glorian keittiö- lehdestä joskus vuosia sitten. Pain de campagne. Kuulostaa hienolta.

- Leivän tekemiseen kuluu n. viikko. 

- Hapanjuurta täytyy sekoitella kaksi-kolme kertaa päivässä neljän päivän ajan.

- Juurta herätellään päivä ennen leipomista.

- Leiposmispäivänä taikinaa pitää vaivata (joko koneella tai käsin) väh. 15min.

- Leipiä nostatetaan kahteen eri otteeseen reilu tunti.

- Yhdestä reseptistä tulee neljä leipää (joista kaksi voi tehdä ensin ja kaksi vaikka sitten, kun edelliset on syöty).Mutta ehkä tässä jutussa on hienointa se, että olen tehnyt leipätaikinasatseja jo mielestäni neljä (8 leipää), enkä ole yhtään sitä mieltä, että leivän teko olisi aikaavievää ja vaivalloista :) Päinvastoin, olen superiloinen todella hyvistä leivistä, ihanasta leiväntuoksusta, onnellisista lapsista ja mukavasta ja mielenkiintoisesta leiväntekoprosessista! Toki meillä syödään edelleen myös ruisleipää, mutta vaalean leivän olen voinut jättää kauppaan.

                             
                        Ranskalainen maalaisleipä eli pain de campagne - ohje on niin pitkä, että en kirjoita sitä tänne. Jos haluat ohjeen, niin tästä osoitteesta löytyypi ihan             sama ohje jo valmiiksi kirjoitettuna: leipäresepti
                                      Leipäkokeilujeni jatkoa seuraa lähipäivinä :)

                                         Aurinkoisia helmikuun päiviä toivottelee                                                                   - Sara


3 kommenttia:

 1. Ullan pakarin lituskaiset Aurinkosämpylät on kyllä niin hyviä. Siis jos ostoleivästä puhutaan. Niitä on vaan jotenkin hassu määrä siinä pussissa: kolme kappaletta. Aika usein tulee kopattua mukaan kaksi pussillista.

  Pitäispä itsekin taas kokeilla leivän leipomista ihan alusta asti. Ainakin tietää mitä siinä on ja mitä taatusti ei ole (vain kunnon aineita).

  VastaaPoista
 2. Meillä menee myös lapsilla sellainen kolmen sämpylän pussi illassa. Joskus, jos olen tehtaanmyymälässä, saatan ostaa niitä sämpylöitä pakkaseen, sulavat melko nopeasti. Olen ihan samaa mieltä noista aineksista, mieli tekisi kokeilla kokonaan hiivatonta leipää seuraavaksi :)

  VastaaPoista
 3. Itse teen jonkun verran Spelt-jauhoilla leipää ja kaikki perheessämme tykäävät mausta. Kaupasta onkin vaikeaa löytää leipää johon ei olisi lisätty gluteenia,säilöntäaineita yms.

  Puoli vuotta sitten siirryttiin aamuisin kaikki syömään kaurapuuroa ja siten saatiinkin leivän syöntiä vähennettyä :)

  VastaaPoista